fbpx
boomhut ontwerp

Hoe ontwerp je een boomhut?!

”Ontwerpen is voornamelijk uitsluiten wat je niet leuk vindt.”

Aan de hand van een 6-stappenplan leg ik graag uit hoe ik tot een ontwerp kom.
1.    Een plattegrond van de bomen.
2.    Op schaal tekenen.
3.    Balkenlaag bepalen.
4.    Wanden bepalen.
5.    Dak ontwerpen.
6.    Definitief ontwerp.

1. Een plattegrond van de bomen

Om een plattegrond van de bomen op schaal te kunnen tekenen is het van belang alle maten te hebben ”tussen de bomen” en de diameter van de bomen. Vergeet niet om tijdens het inmeten ook rekening te houden met bomen die scheef staan of afwijkende takken hebben. Dit kan een groot effect hebben op een hoger niveau. Verstandig is te meten op de hoogte waar de draagbalken moeten komen.
Waar ook rekening mee gehouden moet worden is de dikte van de bomen. Kunnen de bomen een boomhutpin of -anker aan en zo ja van welk formaat? En, de allerbelangrijkste vraag: zijn de bomen wel gezond? Door van te voren een boomonderzoek te laten uitvoeren kan eventueel leed worden voorkomen. 
schets maken boomhut

2. Op schaal tekenen

pencil
Als alle benodigde maten zijn opgemeten kan dit uitgewerkt worden op papier. Mijn voorkeur heeft millimeterpapier en een schaal van 1 op 50 of van 1 op 20. Dit past namelijk bijna altijd op een A4 formaat papier. Ook maak ik gebruik van overtrekpapier.
 

3. Balkenlaag bepalen

Nu kan er gekeken worden naar de afstanden tussen de bomen en de plaats van de balken, die het platform van de boomhut gaan vormen. Een te grote afstand tussen de bomen is niet fijn om mee te werken, maar kan worden overbrugd met een paal ter ondersteuning. Wees vooral in dit proces creatief en wees niet met de eerste de beste balkenlaag tevreden, maar ga door tot je denkt ”JA, DIT IS HET!”

4. Wanden bepalen

Nu lijkt het of de balkenlaag duidelijk en klaar is, maar dat is zelden het geval. De balkenlaag geeft een goede startpositie voor de bouw van de wanden, maar vaak is het zo dat je niet uitkomt met de beperkte ruimte op het platform. Dan is het terug naar de tekentafel om de balkenlaag nogmaals onder de loep te nemen en te kijken of er uitgebreid kan worden. Op deze manier ontstaat bij mij altijd een uniek boomhutontwerp. 
 
Belangrijke vraag bij het bepalen van de wanden is ”wil ik de bomen/takken door mijn hut laten komen of juist liever niet”. Voordeel is dat er meer ruimte gecreëerd wordt als je niet om de boom heen hoeft te bouwen. Nadeel is dat er sneller kans op lekkage in de boomhut is. Afhankelijk van de toepassing van de boomhut kan dit leiden tot verschillende keuzes.
Ook moet over de hoogte ven de boomhut nagedacht worden. Dit kan afhankelijk zijn van:
 
  • Buren die hier last van kunnen ondervinden.
  • Of de boomhut veel wind kan vangen.
  • Uitstekende dikke takken die liever niet in de hut mogen komen.
  • De dikte van de bomen op de juiste hoogte: is montage van boomhutpinnen mogelijk?
Als dit allemaal helder is dan komt er vanzelf een wanden plattegrond te voorschijn. Ook hier geldt weer dat het eerste ontwerp vaak niet het beste is, maar dit kan natuurlijk wel en dat ontwerpen vaak neerkomt op uitsluiten wat niet bevalt.

5. Dak ontwerpen

Nu de wanden duidelijk zijn, kan er nagedacht worden over een dakconstructie. Zoek inspiratie op internet of juist in de omgeving. Dit laatste vind ik altijd extra leuk, omdat ik het mooi vind als de boomhut goed aansluit en opgaat in de omgeving. Maar alles kan, het is jouw boomhut!
Wat het dak betreft is ook van alles mogelijk. Afhankelijk van de positie van de wanden zal het ene dak beter passen bij de geplaatste wanden dan het andere dak. Ook hiervoor is het goed om na te gaan wat je niet leuk vindt en dat uit te sluiten. Maak het visueel… kijk naar wat je wel leuk vind bij de ene tekening en niet bij de andere tekening, combineer tekeningen om tot het beste resultaat te komen. Op deze manier ontstaat jouw eigen meesterwerk boomhut.
Niets is te gek!
stave church

6. Definitief ontwerp!

Nu heb je een ontwerp waarmee je aan de slag kunt om bouwtekeningen te gaan maken, te bepalen van welke materialen je gebruik wilt gaan maken en je eigen unieke stempel op de boomhut van je dromen te drukken!
 
Ik hoop dat ik hiermee een goede startpositie heb gegeven en dat er een prachtige nieuwe boomhut bij mag komen.
Mocht je er zelf niet uitkomen kan je altijd contact met mij opnemen en help ik graag verder met de zoektocht naar een passend ontwerp.