Nu lijkt het of de balkenlaag duidelijk en klaar is, maar dat is zelden het geval. De balkenlaag geeft een goede startpositie voor de bouw van de wanden, maar vaak is het zo dat je niet uitkomt met de beperkte ruimte op het platform. Dan is het terug naar de tekentafel om de balkenlaag nogmaals onder de loep te nemen en te kijken of er uitgebreid kan worden. Op deze manier ontstaat bij mij altijd een uniek boomhutontwerp.
Belangrijke vraag bij het bepalen van de wanden is ”wil ik de bomen/takken door mijn hut laten komen of juist liever niet”. Voordeel is dat er meer ruimte gecreëerd wordt als je niet om de boom heen hoeft te bouwen. Nadeel is dat er sneller kans op lekkage in de boomhut is. Afhankelijk van de toepassing van de boomhut kan dit leiden tot verschillende keuzes.
Ook moet over de hoogte ven de boomhut nagedacht worden. Dit kan afhankelijk zijn van:
- Buren die hier last van kunnen ondervinden.
- Of de boomhut veel wind kan vangen.
- Uitstekende dikke takken die liever niet in de hut mogen komen.
- De dikte van de bomen op de juiste hoogte: is montage van boomhutpinnen mogelijk?
Als dit allemaal helder is dan komt er vanzelf een wanden plattegrond te voorschijn. Ook hier geldt weer dat het eerste ontwerp vaak niet het beste is, maar dit kan natuurlijk wel en dat ontwerpen vaak neerkomt op uitsluiten wat niet bevalt.